Kanapkowa parada

27 października w związku z promocją zdrowego odżywiania w ramach Dni Walki z Otyłością odbyła się po raz kolejny parada kanapkowa. Panie D. Łyko, A. Tymczak przy pomocy pani M. Ogrodnik oraz ucznia A. Zygmunta z klasy 7a przygotowali pyszne, zdrowe i kolorowe kanapki. Na długiej przerwie uczniowie mieli okazję skosztować przygotowany dla nich poczęstunek. Do wyboru były kanapki z pastą jajeczną, paprykową, rzodkiewkową i szczypiorkową oraz tradycyjne kanapki z warzywami. Akcja była udana. Uczniowie pytali o kolejne oraz przepisy na pasty. Na życzenie uczniów dołączam przepisy.

Dorota Łyko

Przepis na pastę jajeczną:
Składniki:
– 5 jaj
– – natka pietruszki
– 1 łyżka majonezu
– 1 łyżka masła
– sól i pieprz
Wykonanie :
Jajka ugotuj na twardo ( 5 jaj).
Zalej zimną wodą, odstaw, aby ostygły. Następnie obierz, a potem drobno zgnieć praską do
ziemniaków lub zetrzyj na tarce.
Posiekaj trochę według uznania natki pietruszki, dodaj do jajek.
Następnie dołóż 1 łyżeczkę musztardy oraz 1 łyżkę majonezu i masła.
Dokładnie wymieszaj, dopraw solą i pieprzem.
Na warstwach pasty jajecznej dodatkowo możesz ułożyć listki sałaty, plasterki pomidora, surowego
lub kiszonego ogórka lub posiekaną natką.

 

Przepis na pastę paprykową :
(rzodkiewkową lub szczypiorkową)
Składniki:
– 250 g twarogu półtłustego (najlepiej takiego z dużej kostki, nie taki pakowany mały)
– 1 świeża papryka ( rzodkiewki 4/ 5 lub szczypiorek)
– 1 łyżka jogurtu
– sól i pieprz
Wykonanie:
Do pojemnika wkładamy twaróg i dodajemy paprykę obraną ze skórki ( jeżeli pasta rzodkiewkowa
to oczywiście rzodkiewki ze skórką, bądź szczypiorek) szczyptę soli i pieprzu. Miksujemy
blenderem, Przekładamy do pojemnika i podajemy na kanapki możemy kanapkę ozdobić według
uznania (roszponką lub papryką, natką pietruszki, jarmużem).
Smacznego 🙂