Zapasy na zimowe czasy

Jesień, to doskonała pora, aby porozmawiać z najmłodszymi uczniami o gromadzeniu i przygotowywaniu warzyw i owoców na  zimowe chłody. Pogadanki na temat ich wartości odżywczych, bogactwa witamin oraz korzyści dla organizmu odbywały się przez klika kolejnych dni na zajęciach lekcyjnych w klasie 1c. Urozmaiciły je spotkania z ciekawymi ludźmi, wycieczki, zajęcia kulinarne, degustacja różnych przetworów.

Najpierw uczniowie zobaczyli skąd biorą się warzywa i owoce w naszych domach, Wybrali się na działkę, gdzie gościła ich pani Halina Rogulska. Spacerując po ogrodzie poznali etapy uprawiana roślin od wiosny do zimy. Oglądali między innymi dorodne dynie, marchewki, czerwoną paprykę, a nawet kwitnącą kolejny raz fasolkę. Zobaczyli najbardziej odporne na zimę gatunki roślin. Na zakończenie gospodyni poczęstowała wszystkich smacznym winogronem z własnej uprawy.

Były także spotkania i wywiady z babciami pierwszaków. Seniorki rodów najlepiej znają się na przygotowaniu przetworów na zimę. Pani Halina Zwolska i Ewa Malczyk opowiedziały w jaki sposób je przygotowują. Każda przyniosła własne przetwory, którymi poczęstowały dzieci. Do kiszonych ogórków, soczków, kompotów i dżemów wszyscy chętnie się ustawiali po kilka razy. Babcie wzorowo przeprowadziły zajęcia.

Uczniowie poznali także masową produkcję mrożonek podczas wycieczki do firmy Jarzyny Meyer w Kożuchowie.  Natomiast w sklepie Chata Polska odwiedzili stoiska ze świeżymi warzywami i owocami, z mrożonkami i produktami zapakowanymi w kartoniki, słoiki czy puszki.

To były ciekawe zajęcia. Na podsumowanie odbyły się ćwiczenia praktyczne, każdy mógł sprawdzić się w roli małego kucharza. Dzieci wykonały piękne, smaczne i zdrowe kanapki z warzywami, które potem trafiły do własnych brzuszków.